Ako uchovať jedlo v chlade bez elektrickej energie

Občas sa vyskytnú situácie, kedy potrebujete uskladniť väčšie množstvo jedla, napríklad sezónnej zeleniny a vaša chladnička je už plná, alebo jednoducho nemáte po ruke zdroj elektrickej energie. Najmä v letnej sezóne vznikajú prebytky čerstvej zeleniny, ktorá rýchlo podlieha skaze. Vyskúšajte náš tip, ktorý sme objavili na intertnetoch. Nie je to žiadna novinka. Chladenie v terakote je staré vyše 5000 rokov a využívali ho prvé egyptské civilizácie.

Terakotovú chladničku je vhodné umiestniť do tmavých a chladných miestností. Ak nemáte záhradu s zemnou špajzou, postačí aj obyčajná pivnica v paneláku. Princíp je jednoduchý. Terakota udržuje prirodzený chlad, pretože je pórovitá a zadržiava vlhkosť. Tá prirodzene ochladzuje povrch materiálov rovnako, ako naše telo vylučuje pot, aby ochladilo povrch pokožky. Zelenina vám takto vydrží mnoho dní čerstvá a svieža, ako by ste ju práve odtrhli zo záhrady.

Nezabudnite na gravitáciu. Niektoré druhy zeleniny, ako cibuľky a pod. umiestnite vertikálne, pretože majú tendenciu zmeniť svoj tvar do im prirodzenej polohy. Na všetko vám postačí veľký a menší hlinený kvetináč, vrecko piesku a nádoba s vodou. Postup je už zrejmý z obrázku.


chladenie potravin ecopropduktzdroj: redakcia ecoprodukt.sk (g)